Volgende week komt de vertegenwoordiger van de Spaanse mijn Mibasa, naar Nederland. Een mooie aanleiding om een iets meer over deze steengroeve van onze olivijnrijke stenen te vertellen.

 

Herkomst Olivijn

De steengroeve ligt in het Noordwesten van Spanje, in de regio Galicië. Het bedrijf Mibasa bestaat sinds 1985 en levert onder andere ballast aan de Spaanse spoorwegen (ADIF) en olivijnzand aan de zandstraal industrie. Het olivijnhoudende gesteente is men hiervoor gaan gebruiken omdat er geen kwartsstof in zit dat longfibrose/stoflongen kan veroorzaken. 


Spaanse groeve van olivijnhoudend gesteente


Het is een mijn waar men ter plaatse het gesteente kan wassen en breken. Het wordt gezeefd in verschillende gradaties om vervolgens getransporteerd te worden. 
Het bedrijf is ISO 9001 gecertificeerd. Zij hebben voor milieumanagement zowel een ISO 14001 als een EMAS certificering. Om te kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen beschikt het bedrijf over een eigen laboratorium.

Herstel van de mijn

Wat wij fijn vinden om te vermelden is dat ze bij Mibasa vanaf 1994 zijn begonnen om afgegraven gebieden te herstellen. Zij doen dit door hydraulische inzaaiing en het herbeplanten met inheemse bomen.

Herbeplanting van laag in steengroeve

 


Laat een reactie achter

Draag je steentje bij

Ruim zelf CO₂ op

Help de aarde met het creëren van meer oppervlakte. Ontdek alle Olivijn producten.

Compenseer je CO₂

Wij strooien het Olivijn uit voor jou. Zo zorgen we samen voor meer oppervlakte.

Word mede-eigenaar

Word onderdeel van de oplossing. Koop vanaf €15 een aandeel op naam in greenSand.

×