Ter gedenkenis aan

Olaf Schuiling

Professor, doctor, geoloog, onderzoeker en hoogleraar geochemie. Hoe je Olaf kent is afhankelijk van waar je hem hebt leren kennen. Voor ons blijft Olaf altijd de Olivijn Vader. De oprichter van de ideologie en de beweging gericht op de natuurlijke oplossing van het klimaat probleem. Olaf is de grondlegger van greenSand. Het bedrijf is geheel gebouwd op het wetenschappelijk onderzoek en bewijs wat hij over de jaren heen heeft verzameld.

"Let's help the earth save the earth" - Olaf Schuiling

Ontmoet de ontdekker

Benieuwd naar de werking?

Bekijk de korte video van 5 minuten en ontdek hoe Olaf Schuiling met jouw hulp de wereld wil redden.

olaf was Geen uitvinder maar een ontdekker

Afgekeken van de natuur

Olaf heeft het Olivijnconcept tegen klimaatverandering afgekeken van de natuur. Na een berekening kwam hij er achter dat: Als alle door vulkanen uitgestoten CO₂ nog in de atmosfeer zou zitten, dan zou er nu geen leven meer op aarde mogelijk zijn.

Vrijwel al het teveel aan CO₂ dat sinds het ontstaan van de aarde in de atmosfeer is gekomen is er door een simpel geologisch proces weer uit gehaald. Dat proces is de verwering van gesteentes, onderdeel van de aarde haar CO₂ cyclus.

1 kg greenSand ruimt gemiddeld 1 kg CO₂ op

De totale opnamecapaciteit is onder meer afhankelijk van de samenstelling van het gesteente, de temperatuur, de hoeveelheid CO₂ in de lucht.

Door greenSand Olivijn te gebruiken als vervanger in zo veel mogelijk toepassingen wereldwijd, kunnen we een groot deel van het CO₂ overschot al permanent op een natuurlijke wijze vastleggen. Hoe meer oppervlakte hoe meer CO₂ we opruimen.

Gegrond in de Wetenschap

Mg2SiO4 + 4 CO2 + 2 H2O => 2 Mg2+ + 4HCO3- + SiO2

Olivijnrijk gesteente en zand verweren zoals ijzer roest. Het olivijn reageert bij de verwering met CO₂(zuur) en water(regen). Bij de chemische reactie worden silicaat, bicarbonaat en magnesium weer vrijgelaten. Dit zijn vervolgens weer belangrijke voedingsstoffen voor de plantjes.

Goed voor bodem en lucht

Doordat de CO₂ wordt omzet in andere stofjes kan het niet meer vrij komen. Zolang het geen 1600 graden op aarde wordt, is het een permanente oplossing voor het vastleggen van CO₂.

Het eindproduct van de chemische reactie werkt ook nog eens ontzurend voor de aardbodem. Magnesium is een natuurlijke vervanger voor kalk wat zorgt voor groenere bladeren en sterkere stengels. Hierdoor is greenSand Olivijn gezond voor de lucht en de grond.

Olivijn verweringssnelheid

De vuistregel luidt: hoe kleiner de gradatie hoe sneller het verweert. Gradaties onder de 1 mm verweren tot wel 70% binnen de eerste honderd jaar.

Nog kleinere gradaties, zoals ons greenSand Olivijnpoeder (te vinden in de strooibussen en emmers), kunnen al volledig verweren (~95%) binnen 30 jaar. Dit poeder heeft een korrelgrootte van ongeveer 30μm (0.03 mm!).

De grafiek rechts bevat de verwerings snelheden gebasseerd op testen in het lab. Echter geloven wij dat het verwerings proces onder natuurlijke omstandigheden nog sneller gaat.

Beter dan bomen

Het planten van bomen wordt vaak gezien als de ultieme klimaatoplossing. Maar wist je dat een boom pas na +/- 50 jaar CO₂ opruimt? Daarnaast laten bomen na hun levensduur al het opgevangen CO₂ weer vrij.

Olivijn verwijdert de CO₂ permanent. Onder normale omstandigheden komt de CO₂ nooit meer vrij, ook niet als de steen afbrokkelt. Dit versneld juist de verwering!

Opzoek naar het bewijs?

Hier vind je al onze onderzoeken over de werking en het wetenschappelijk bewijs achter greenSand Olivijn.

Benieuwd wat jij kan doen?

Ruim zelf CO₂ op

Help de aarde met het creëren van meer oppervlakte. Ontdek alle Olivijn producten.

Compenseer je CO₂

Wij strooien het Olivijn uit voor jou. Zo zorgen we samen voor meer oppervlakte.

Duurzaam investeren

Word onderdeel van de oplossing. Word vanaf €150 mede-eigenaar van greenSand.

×