co2 compensatie snelheid en hoeveelheid

Projectgegevens

Locatie: Zuid-Holland
Opruim potentieel: 16.000 ton CO₂

Langs het spoor Rotterdam-Den Haag

Ruimen de schouwpaden CO₂ op

Om de CO₂ uitstoot van project Hoekse Lijn te verminderen, is gekozen voor het gebruik van greenSand als CO₂ opruimer. De halfverharding van olivijnrijke gesteente werd toegepast op de twee 24 kilometer lange stroken langs het spoor. De Hoekse Lijn was de eerste spoorlijn in Nederland waar dit product succesvol werd toegepast.

Kenmerken van greenSand schouwpadmateriaal

• Legt CO₂ vast in een verweringsproces
• Onderhouds arm door ontzurende werking
• 100% natuurlijk
• Voldoet aan SPC000173-3 van ProRail.
Gradatie 0-6 mm

Interview met RET Pieter van der Tang

Hoekse lijn slokt CO₂ op

RET

RET, aanbieder van openbaar vervoer in regio Rotterdam - Den Haag pleitte in 2016 voor het gebruik van olivijn stenen in het openbaar vervoer. Zij vonden in aannemer ETS Spoor een goede partner die in totaal 16.000 ton greenSand Olivijn aanbracht op het schouwpad.

Opruimen

Op twee stroken langs het spoor is over een lengte van 24 km een 13 cm dikke laag greenSand schouwpadmateriaal aangebracht. Deze is verdicht tot 10 cm. Het resulteert in stabiele ondergrond voor het schouwpad dat mettertijd zo'n 16.000 ton CO₂ uit de lucht haalt en permanent verwijderd.

Minder onkruid

Bijkomend voordeel voor RET is dat het olivijnrijke gesteente warmte goed doorlaat, waardoor het voor zaden moeilijker is om te ontkiemen. Met het greenSand schouwpadmateriaal heeft men een duurzaam materiaal gevonden dat CO₂ opruimt en ook de groei van onkruid tegengaat.

CO₂ opruimen vanuit de trein

Een van de belangrijkste civiele toepassingen van greenSand is het gebruik van olivijnrijke gesteenten langs het spoor.

Het zou geweldig zijn voor reizigers dat CO₂ permanent wordt opgeruimd terwijl ze in de trein zitten en comfortabel naar hun bestemming worden gebracht. greenSand biedt een oplossing om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten.

Om het economische systeem voort te zetten en te verbeteren, is het noodzakelijk om de impact van infrastructuur en openbaar vervoersystemen te beperken vanwege het enorme risico van CO₂-uitstoot. Bedenk eens hoe eenvoudig het is om CO₂ te verwijderen door porfier of andere materialen te vervangen door het CO₂- verwijderende greenSand Olivijn? 

Draag je steentje bij

Ruim zelf CO₂ op

Help de aarde met het creëren van meer oppervlakte. Ontdek alle Olivijn producten.

Compenseer je CO₂

Wij strooien het Olivijn uit voor jou. Zo zorgen we samen voor meer oppervlakte.

Word mede-eigenaar

Word onderdeel van de oplossing. Koop vanaf €15 een aandeel op naam in greenSand.

×