co2 compensatie snelheid en hoeveelheid

Projectgegevens

Locatie: Haarlem - Kenermerplein

Opruim potentieel: 34.000 kg CO₂

In het centrum

Op het Kennemerplein

Achter het station, is een kiss and ride strook aangelegd met greenSand olivijnrijke halfverharding. Dit verweert en neemt dan CO₂ op als het verweert, vooral na een regenbui. Hoe meer je over de steentjes loopt, hoe sneller het CO₂ opruimt.

In de Waarderpolder

Een wandelpad en uitstapstrook

Bij de Jacques Meuwissenweg ligt een mooi wandelpad van greenSand Olivijn. En op de uistapstrook bij het parkeerterrein aan de Claes Tillyweg ligt ook onze CO₂ opruimende stenen.

Maarten en Jelle vertellen

* In de video wordt gesproken over olivijnpaden. Bedoeld wordt paden van greenSand Olivijn, dat gemaakt wordt uit olivijnrijke gesteenten.

Het verhaal van Maarten en Jelle

De gemeente Haarlem heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Hierdoor konden de jonge Haarlemmers Maarten Hulsman en Jelle Brans hun droom verwezenlijken om CO₂ opruimende paden aangelegd te krijgen in hun gemeente. Hieronder lees je hun inspirerende verhaal.

Opa's kennis

Maarten vertelt dat hij voor een profielwerkstuk aan het zoeken was naar manieren om CO₂ uit de lucht te halen. Toen hij op bezoek was bij zijn opa, vertelde deze dat er ook gesteenten zijn die koolstofdioxide uit de atmosfeer halen. Maarten vond dat een interessant gegeven en dook in de materie van de verwering van gesteenten. Hij kwam terecht bij de publicaties van professor Olaf Schuiling, die in het mineraal olivijn dè manier zag om de klimaatproblemen op te lossen.

Initiatief

Maarten zag het helemaal zitten. Hij haalde Jelle over om samen de oplossing van het klimaatprobleem wereldkundig te maken. Te beginnen in hun eigen woonplaats. In november 2019 pitchten zij hun plannen in het Haarlemse Initiatievencafé. Hier kunnen alle inwoners hun ideeën voor de stad naar voren brengen. Met hun pitch en goed uitvoerbare plannen wonnen de twee en verdienden een bedrag van 5.000 euro om hun plannen uit te voeren.

Promotors

Er zijn in Haarlem inmiddels drie paden aangelegd met olivijnrijke gesteenten van het greenSand. Maarten en Jelle zijn ondertussen gaan studeren. Zij werken samen met greenSand om de oplossing die al miljarden jaren door de aarde wordt gebruikt, te promoten. Zodat meer en meer mensen kunnen meehelpen aan het opruimen van het overschot van CO₂. Maarten en Jelle zeggen: "We gaan eerst voor Haarlem en omstreken, dan Nederland en dan de grens over."

Draag je steentje bij

Ruim zelf CO₂ op

Help de aarde met het creëren van meer oppervlakte. Ontdek alle Olivijn producten.

Compenseer je CO₂

Wij strooien het Olivijn uit voor jou. Zo zorgen we samen voor meer oppervlakte.

Word mede-eigenaar

Word onderdeel van de oplossing. Koop vanaf €15 een aandeel op naam in greenSand.

×