Leren over klimaatwetenschap
Op basisschool De Optimist in Amsterdam hebben een aardige praktijkles gekregen over klimaatwetenschap. Onderzoekers van het NIOZ lieten de leerlingen een experiment uitvoeren met olivijn en gewoon zand. Natuur en milieuprogramma Vroege Vogels keek mee.
CO₂ in de klas: zo leren kinderen over klimaatwetenschap
Het experiment is als volgt: uit een CO₂-patroon, zoals dat ook in slagroomspuiten wordt gebruikt, laten de onderzoekers wat gas in een afgesloten plastic bak lopen. In die bak staat ook een tweede bakje, waarin wat water met strandzand of gemalen olivijn wordt geroerd. Een elektronische sensor houdt vervolgens in de gaten wat er met de hoeveelheid CO₂ in de lucht in die bak gebeurt.
Wat gebeurde er?
Beluister hier het volledige programma van Vroege Vogels om hier achter te komen.
Terughoudendheid en visie greenSand
De onderzoekers zijn terughoudend over de oplossing om met behulp van olivijn CO₂ uit de atmosfeer te halen, omdat het winnen en transport ook CO₂ emissies geeft en het proces gaat vrij langzaam. greenSand's visie is dat het olivijnrijke gesteente wordt gebruikt als alternatief voor andere gesteenten (die ook gemijnd, verkleint en getransporteerd worden) die geen CO₂ op kunnen nemen.
Lees hier meer over de werking van olivijn?