Olaf Schuiling

(26 februari 1932 - 19 december 2021)

 

Roelof Dirk Schuiling (Olaf) is afgelopen donderdag op 89 jarige leeftijd overleden. Tot op hoge leeftijd heeft hij zich ingezet om de wereld te redden met stenen. Hij was van mening dat als we allemaal een steentje bijdragen, we veel ellende kunnen voorkomen. De oprichters van greenSand hebben zijn ideeën overgenomen en brengen sinds 2011 producten van het CO2 opruimende mineraal op de markt.

Eddy Wijnker, de huidige directeur van greenSand, heeft alles dat hij weet van Olivijn geleerd van deze bijzondere hoogleraar: Doordat ik zelf niet heb gestudeerd, keek ik erg op tegen de hoogleraar, die op mij als een echte, voorname professor overkwam. De afstand die ik aanvankelijk voelde, verdween toen ik hem in de leer was en Olaf zei: “Je bent een snelle leerling”. 

“Dat hij geen afstand voelde met de mensen die hij sprak, was typerend voor Olaf, die door iedereen bij zijn voornaam werd genoemd in plaats van professor Schuiling.”, zegt geoloog Pol Knops, die het stokje van Olaf overneemt wat betreft de wetenschappelijke kennis over Olivijn. Volgens Pol was Olaf niet het archetype van een studeerkamergeleerde. Hij herinnert zich de eerste ontmoeting met Olaf, ergens in 1993:

Er kwam iemand binnen met een emmer varkensmest en een emmer jarosiet (voor de niet-geologen: lijkt op mest, maar stinkt niet - red.). Hij had bedacht dat de afvalstroom (het jarosiet) van een fabriek zou kunnen reageren met de varkensmest. Dus dat MOEST getest worden. En het werkte. “Natuurlijk” zei hij.

Pieter der Weduwen weet nog hoe enthousiast hij raakte toen hij in 2017 las over de voorstellen die Olaf had ingediend voor de “Virgin Earth Challenge” van Richard Branson om 1 miljard ton CO2 uit de atmosfeer te halen. “Ik vond de voorstellen van Olaf zo boeiend dat ik contact met hem heb opgenomen. Deze geweldige en inspirerende man heeft er voor gezorgd dat ik een jaar later samen met Eddy greenSand heb opgericht.”

Olaf was een man die met iedereen sprak en iedereen met hem. Het is opvallend hoe veel mensen zeggen "Ik heb hem één keer ontmoet op een conferentie. Van de conferentie weet ik niets meer. Maar hij maakte een enorme indruk op mij".

Niet alleen de man zelf maakte indruk. Veel mensen die Olaf op de Universiteit van Utrecht hebben bezocht, herinneren zich zijn kamer. Eddy zegt hierover: het lag er vol met zand en stenen. Pol geeft aan: Het was een rommel. En nee hij kon zijn zaken ook zelf niet terugvinden. Tijdens een jaarlijkse verkiezing van de meest rommelige kamers op de Universiteit werd hij tot zijn verbazing (of beter verontwaardiging) "maar" derde. 

greenSand zal zich er voor in blijven zetten om samen met de natuur, de Aarde te redden. Want zoals hij zelf zei: “Kijk even naar de natuur, voordat je te veel door zanikt. We kunnen het CO2-probleem in de hand houden als we gebruik maken van mineralen die verweren.''

 

Olaf, bedankt!

Het greenSand team


Laat een reactie achter

Draag je steentje bij

Ruim zelf CO₂ op

Help de aarde met het creëren van meer oppervlakte. Ontdek alle Olivijn producten.

Compenseer je CO₂

Wij strooien het Olivijn uit voor jou. Zo zorgen we samen voor meer oppervlakte.

Word mede-eigenaar

Word vanaf € 15,- onderdeel van de oplossing en steun onze missie.

×