Interview Tuinarchitect John Koomen
Kan je jezelf even voorstellen?
Ik ben John Koomen en 48 jaar oud. Ik heb nu 25 jaar mijn eigen bedrijf “John Koomen” In januari 2011 ben ik uitgekozen tot “Duurzaamste Hovenier van Nederland 2010”.
Wat doet het bedrijf?
Wij doen alles wat met groen te maken heeft: tuinarchitectuur, Aanleg en onderhoud van tuinen en groenvoorzieningen voor de particulier, de professionele sector en (semi) overheid. Daarnaast maken en onderhouden wij ook dak en geveltuinen. Voor elke discipline onze eigen specialist. Elke personeelslid is een ervaren kracht op zijn vakgebied. Daarnaast doen wij ons best de tuinen zo duurzaam mogelijk aan te leggen en dragen we zo bij aan een groenere wereld.
Wanneer voor de eerste keer in aanraking gekomen met greenSand?
De eerste kennismaking met olivijn is nu 4 à 5 jaar geleden in Frankrijk bij een vriend van me. We zijn toen al bezig geweest met “hoe olivijn in de markt te krijgen” . We hebben ook een gesprek gehad met Olaf Schuiling. Ongeveer 2 jaar geleden maakte ik kennis met Eddy Wijnker en greenSand. We ontmoeten elkaar nu af en toe.
Dus hoe lang verkoop je de producten van greenSand al?
Wij verkopen niets van greenSand uit voorraad, maar passen het op projectbasis toe bij klanten die het bestellen. De bestelling loopt dan via greenSand.
Wat voor producten gebruikt van greenSand in projecten?
Wij gebruiken vooral het greenSand olivijn zand (de kleine variant)en de kiezels (15-25 mm) als vervanging van grind. Ook mengen we olivijn door het daktuinensubstraat. Een goed voorbeeld is de daktuin van het hoofdkantoor van Essent in Hoofddorp. Deze dakbegroeiing is met substraat waar greenSand olivijn doorheen is gemengd, gemaakt om een deel van de CO2 uitstoot van Essent te compenseren.
Waarom verkoopt u het?
Omdat wij het goed voorhebben met de aarde. greenSand olivijn bindt namelijk CO2. Olivijn heeft daarnaast nog meer voordelen, je kunt er zoveel toepassingen mee maken. Ik denk dat we dit mineraal zo veel mogelijk moeten gaan benutten; als bodemverbeteraar, in steenkorven als dakbedekking. Met deze toepassingen kunnen we zoveel doen voor een gezond klimaat. Het klimaatprobleem is niet van 1 persoon, het terugdringen van CO2 in de atmosfeer moeten we met z’n allen doen. Als ik een dergelijk product als greenSand olivijn tegenkom dan wil ik het meteen gebruiken!
Heeft u gekeken naar het item Kassa Groen over olivijn?
Ja, ik zag inderdaad Olaf Schuiling bij Kassa Groen! Ik vond het een sterk verhaal. Wat goed dat greenSand en Smartstones de handen nu ook meer ineen slaan. Uiteraard heb ik er over getwitterd en de tweet is ook een aantal keer geretweet! Mensen moeten de werking van olivijn zien. Dan begrijpen ze de werking van olivijn beter en is het meer dan alleen maar “iets duurzaams”. Via een dergelijke kennismaking met olivijn op tv, creëer je goodwill. Mensen moeten wel open staan voor een product als olivijn in hun tuin. Een uitzending op tv helpt daar volgens mij toch mee.
Wat zijn de reacties van klanten als u greenSand olivijn aanraadt voor in de tuin?
De eerste reactie nu is dat het duurder is dan andere materialen. Na uitleg over de CO2 bindende kwaliteiten worden mensen wel enthousiast. Velen zeggen ook dat de werking van olivijn bijna te eenvoudig zou zijn om echt waar te zijn.
Waarom zou u greenSand aanraden aan klanten?
Ik raad greenSand olivijn als eerste aan om de CO2 bindende waarden. Als iemand met zijn tuin een klein gedeelte van het teveel aan CO2 in de atmosfeer kan binden, moet hij dit volgens mij gewoon doen. Het is daarnaast ook een goed alternatief voor zand en kiezeltoepassingen!
Meer weten over John Koomen? www.johnkoomen.nl www.dekunstkwekerij.nl