Olivijn

Olivijn is een overvloedig silicaat in de aardmantel. Het is een van de meest voorkomende mineralen op aarde. Olivijn staat bekend als een veelbelovend grijs groen steentje maar het is nog veel meer dan dat.

Wat is olivijn?

Olivijn heeft meerdere betekenissen en functionaliteiten. Wat het precies is hangt af van waar je naar op zoek bent. Als je op zoek bent naar het restaurant Olivijn dan zit je hier helaas op de verkeerde plek. Wij richten ons namelijk volledig op de CO2 opruimende olivijn steen.

In deze blog vind je alles en dan ook echt alles over olivijn en wat er mee te maken heeft. Mocht je wat missen dan kun je altijd je vraag hier stellen.

peridot olivijn sieraad

Olivijn peridoot

Olivijn is een mineraal dat aanwezig is in gesteentes. Olivijn wordt vaak geassocieerd met de groene edelsteen peridoot. Peridoot is 100% olivijn en het kan geel, groen of bruin zijn.

De ondoorzichtigheid van olivijn varieert van transparant tot doorschijnend. De textuur is broos en vertoont veel scheuren. Wanneer je op zoek bent naar de edelsteen peridoot zit je hier helaas verkeerd. Kijk dan eens naar onze partner edelsteen winkel Karbonkel.

Restaurant olivijn

Olivijn is dus naast een steentje en een edelsteen ook de naam van een restaurant waar heerlijke gerechten verkregen worden met verse ingrediënten.

Dit restaurant ligt in het centrum van Haarlem en biedt een unieke invloed op de smaakpapillen van iedere gast. De receptuur bestaat uit klassieke Nederlandse gerechten, maar ook Frans en Italiaans. De bediening is bekend om haar vriendelijkheid en attentie aan haar klanten.

Het restaurant heeft geen connectie met het Olivijn gesteente waar wij ons in specialiseren. Maar het koopt wel ieder jaar bij ons wat strooi busjes om de plantjes te voeden. Ben je op zoek naar dit restaurant klik dan hier.

Ben je op zoek naar olivijn steen met het potentieel om de aarde te redden van het CO2 probleem? Lees dan verder.

mineraal olivijn in krystal vorm

Mineraal olivijn

Olivijn is een mineraal dat veel magnesium en ijzer bevat. Wanneer een gesteente hoge kwantiteiten magnesium en ijzer bevat, mag het olivijn steen genoemd worden.

100% olivijn word peridoot genoemd, dit is een edelsteen die word gebruikt in sieraden. Dit type "olivijn" is niet geschikt voor bouw toepassingen.

Chemische samenstelling olivijn

Olivijn behoort tot de groep neososilicaten en kan worden herkend met de chemische formule (Mg,Fe)2SiO4. Mg staat voor magnesium en Fe staat voor ijzer.

Wanneer mineralen rijk zijn aan magnesium of ijzer, worden ze forsteriet (Mg2SiO4) of fayaliet (Fe(II)2SiO4) genoemd. De verhouding van silica op zuurstof is bij neosilicaten het laagst mogelijk, namelijk 1 op 4.

Waar vind je olivijn?

Olivijn wordt vaak aangetroffen in donkergekleurde gesteenten op het aardoppervlak. Het is afkomstig uit rotsen en gebergtes die zich meestal bevinden op de grenzen van tektonische en divergente platen. Dit is een enorm voordeel. Het winnen van olivijn steen is daarom een stuk makkelijker en duurzamer. Er hoeft namelijk niet diep in de grond geboord of gegraven te worden om het olivijn gesteente te mijnen.

Olivijn heeft een hoge kristallisatietemperatuur en is een van de eerste mineralen die uit de hitte van de aarde kristalliseert. Olivijn wordt zelden gevonden in afzettingsgesteenten omdat het gemakkelijk wordt veranderd door verwering.

Olivijn kan worden gevonden in sedimenten of zand als het in de buurt van een bron wordt verspreid. Olivijnkristallen ontstaan ook uit de metamorfose van dolomiet of dolomietkalksteen.

Olivijn is op elk continent aanwezig en daardoor is een geschikte oplossing voor ieder land. Hier vind je een overzicht van waar olivijn allemaal vindbaar is. Het is een complete pagina over de herkomst van Olivijn.

herkomst olivijn

Olivijn steen

Olivijn steen is grijs groen van kleur en mag alleen olivijn steen genoemd worden als het hoge concentraties van het mineraal olivijn bevat. Een goed voorbeeld van hoe het gesteente er uit ziet is de gradatie 16/32 mm. Dit is de grootste gradatie olivijn steent die greenSand heeft en hier is de kleur en de structuur goed zichtbaar.

In theorie bestaat er niet iets als een olivijn steen. Maar voor het gemak word het wel zo genoemd. Stenen bevatten namelijk meerdere mineralen en organische stoffen.

Wat je ook nog vaak zult tegen komen is de term olivijn zand en olivijn split. Onthoud dan dat dit een gesteente is met een hoge concentratie van het mineraal olivijn. De reden dat olivijn zo bekend is tegenwoordig is omdat het op natuurlijk wijze CO2 opruimt.

Olivijn CO2

Olivijn ruimt CO2 op door middel van verwering. De aarde en de mensen laten CO2 vrij, dit komt vervolgens in de lucht. Het word door wolken geabsorbeerd en komt via het regen terug op aarde. Meer over de impact van olivijn lees je verder op deze pagina.

verweerde olivijn greensand

Olivijn verwering

Verwering is een proces dat tot stand komt wanneer een gesteente in contact is met water,. Het is te vergelijken met het roesten van ijzer. Tijdens dit proces ontstaat een chemische reactie waarin de CO2 word omgezet in kalk. De exacte werking vind je hier

Olivijn werking

Olivijn ruimt CO2 op en het voedt tegelijkertijd de bodem. Zoals hierboven beschreven word het CO2 opgeruimd door middel van verwering met regenwater.

Tijdens de verwering word het CO2 omgezet in kalk (magnesium, silicaat en mangaan). Dit zijn belangrijke voedingselementen voor planten. Scheikundig bewezen is dat magnesium, in natuurlijke vorm, kalk kan vervangen, wat resulteert in sterkere en gezondere planten.

Deze olivijn werking maakt olivijn gezonder voor lucht en bodem. Een neveneffect is dat de olivijn werking de bodem ontzuurt. Dit is een erg gunstig effect voor de stikstof crisis. Een leuke en duidelijke video over de olivijn werking zie je hier.

fabriek die CO2 uitstoot

Olivijn impact klimaatverandering

Nu je weet dat olivijn CO2 opruimt. Ben je vast ook wel benieuwd wat de impact is op het klimaat.

CO2 opruimen

Er zijn drie manieren om CO2 uit de lucht te halen: planten doen dit via fotosynthese, de oceanen lossen het op, maar ook stenen halen koolstof uit de lucht via verwering. Er zit meer CO2 opgeslagen door verwering in kalkmijnen dan in zeewater, atmosfeer en biosfeer samen. Olivijn is de grootste speler wanneer het aankomt op verwering van CO2. Dit komt doordat olivijn hoge concentraties magnesium bevat. Hier lees je alles over de werking van olivijn.

CO2 cyclus

CO2 komt vrij en word weer opgeslagen in de ocean, in hout en in kalk, dit heet de CO2 cyclus. Voor miljoenen jaren heeft de aarde de CO2 hoeveelheid in de lucht in balans gehouden. De verwering van gesteentes heeft hierin een grote en belangrijke rol gespeelt.

Olivijn steen kan worden gebruikt in verschillende toepassingen in de bouw. Door olivijn steen te gebruiken als alternatief voor fietspaden, wandelpaden etc., kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat de CO2 cyclus weer in balans komt.

Hieronder lees je meer over alle toepassingen om klimaatverandering tegen te gaan.

De grote CO2 opruiming

Olivijn is een natuurproduct dat werkt op land en in zeewater. Op het land is olivijn steen te gebruiken door het te gebruiken als toepassing in de bouw of door het uit te strooien als poeder voor de verbetering van bodems. greenSand is een bedrijf dat zich bezighoudt met het zorgen voor meer toepassingen en meer mogelijkheden, zodat we gezamenlijk meer olivijn kunnen verspreiden op de wereld. Met als uiteindelijke doel het herstellen van de CO2 cyclus.

olivijn op groendak

Olivijn toepassingen

Olivijn als gesteente kan op verschillende manieren worden toegepast in de bouw en de landbouw. Door olivijn op zoveel mogelijk plekken te verspreiden geven we de aarde meer oppervlakte en capaciteit om CO2 op te ruimen. Hieronder hebben we de belangrijkste olivijn toepassingen voor jou verzameld.

Olivijn halfverharding

Een duurzame halfverharding van olivijn is goed voor de lucht en de bodem. Een halfverharding is vaak al nodig, dus waarom dan niet kiezen voor een duurzame halfverharding van olivijn? Door olivijn steen te gebruiken als halfverharding kan het CO2 opruim process worden versneld en kunnen we meer oppervlakte generen wat positief bijdraagt aan de CO2 cyclus.

Een ander groot voordeel van olivijn halfverharding is de water doorlaatbaarheid. Door te kiezen voor een waterdoorlatende halfverharding sijpelt er meer regenwater de grond in en stroomt er minder water direct naar de riolering, waardoor de kans op plassen afneemt. Klik hier ales je meer wilt lezen over de olivijn halfverharding in het artikel.

Olivijn schouwpad

Olivijn schouwpad, een duurzaam schouwpad voor naast de Nederlandse spoorwegen. Ons land heeft bijna 7.000 km aan spoorwegen liggen. Met een schouwpad van 1,5 meter breed en 5cm dik kan je al 168 ton CO2 per km schouwpad opruimen. Dat betekent dat we met alle spoorwegen in Nederland al 1176000 ton aan CO2 kunnen opruimen. En dat zijn dan alleen nog maar de spoorwegen in Nederland. Kijk maar eens naar het project van de Hoekse lijn, hier word momenteel 16 000 ton aan CO2 opgeruimd. Wist je dat dit project  niet gerealiseerd is vanuit de klimaat gedachte, maar omdat het olivijn steen onderhoudsarm is? Kijk maar naar de video op de pagina.

meisje in tulpenveld die greensand olivijn bodemverbeteraar uitstrooit

Olivijn bodemverbeteraar

Olivijn bevat veel magnesium waar de plantjes van houden. Dit maakt het een ideaal middel om te zorgen voor een gezonde bodem. Olivijn verbetert ook de drainage en porositeit van de bodem, waardoor er minder water nodig is om de planten te besproeien. Bovendien helpt het bij het vastleggen van koolstof in de bodem. Door de Universiteit in Wageningen is het bewezen dat olivijn de plantgroei met 15.6% bevordert. Verwen ook je plantjes met onze olivijn bodemverbeteraar.

Olivijn kalkvervanger

Olivijn is een van de duurzaamste kalkvervangers in Nederland. Dit komt doordat 1 kg olivijn gelijk staat aan 1.43 kg kalk. Het verhoogt de pH-waarde op natuurlijke wijze en ruimt daarnaast natuurlijk ook nog eens CO2 op. Ontzuur ook je bodem op natuurlijke wijze met de olivijn kalkvervanger.

We hopen dat je nu alles weet over olivijn en we willen je nu ook uitdagen om eens te kijken hoe jij je steentje kan bijdragen. Bekijk alle toepassingen hier.


Laat een reactie achter

Draag je steentje bij

Ruim zelf CO₂ op

Help de aarde met het creëren van meer oppervlakte. Ontdek alle Olivijn producten.

Compenseer je CO₂

Wij strooien het Olivijn uit voor jou. Zo zorgen we samen voor meer oppervlakte.

Word mede-eigenaar

Word onderdeel van de oplossing. Koop vanaf €15 een aandeel op naam in greenSand.

×