Double Nature Summit

Bent u bekend met begrippen als TA, Fluxmeters, DIC en DOC? Nee? Dan bent u vast niet bij de Double Nature Summit geweest die door Climate Cleanup werd georganiseerd.

Dit  jaar was er een vierdaagse bijeenkomst, elk met een eigen specifiek thema samengesteld. Climate Cleanup richt zich op het terugdraaien van klimaatverandering en beoogt vooral het verbinden van belanghebbenden, zoals pioniers, investeerders, wetenschappers en bedrijven. 

Als medewerker mocht ik aanwezig zijn bij de bijeenkomst met als thema "Enhanced Rock Weathering." Deze werd gehouden in het paviljoen van kennisinstituut Deltares, waar afgelopen januari een intensief onderzoek naar olivijn was afgerond.

Oceaan

De  ochtend stond volledig in het teken van OAE ofwel Ocean Alkalinity Enhancement.
Er werden diverse onderzoeksresultaten gepresenteerd. 

Yubin Hu van de Universiteit van Shanghai beet het spits af. Helaas kon ik niet alle presentaties even goed volgen. Dat had vooral te maken met mijn niet-academische achtergrond. Gelukkig waren de overige presentaties van onder meer Rasesh Pokharel, Luna Geerts en Isabel Mendes een stuk beter volgen. 

Big question

Toch gingen mijn gedachten op de loop en zat ik te mijmeren over de vraag :"When is the best time to actually start applying rock weathering to scale up to be a part of the climate solution. And what would the schale need to be then?"
Ik begrijp dat er vooral rondom  mogelijke ecologische gevaren nogal wat onzekerheden bestaan. Dus er is meer onderzoek nodig.

Jos Vink van Deltares

Lunch-netwerk

Tijdens een zeer goed verzorgde lunch, ontstond er een buzz van energie. Her en der stonden groepjes mensen bij elkaar om hun ideeën uit te wisselen. Hiervoor is zo'n bijeenkomst natuurlijk heel erg geschikt.  Jos Vink, die zijn veldproeven op het terrein van Deltares heeft uitgevoerd, gaf ons enige uitleg en liet ons lopen over de jeu de boules/petanque baan van greenSand olivijn, dat door  het televisieprogramma de Staat van Het Klimaat als compensatieproject was uitgestrooid.

Land

Toen was het de hoogste tijd om meer te vernemen van de onderzoeksresultaten die betrekking hebben op Enhanced Rock Weathering in de grond. Jos Vink gaf een korte presentatie. Een van de belangrijkste uitkomsten was dat er geen ecotoxicologische  gevaren bleken te bestaan ten aanzien van nikkel in olivijn gesteente.  

Wereld

De presentatie van Liam Bullock vond ik interessant, omdat hij liet zien waar de beste kansen voor gesteente verwering in Spanje liggen. Het lijkt mij een goed idee om dit voor de hele wereld in kaart te brengen. Maar misschien gebeurt dit al.

Bedankt voor deze bijzonder leerzame dag en tot volgend jaar
Irene Olie - backoffice medewerker greenSand


Laat een reactie achter

Draag je steentje bij

Ruim zelf CO₂ op

Help de aarde met het creëren van meer oppervlakte. Ontdek alle Olivijn producten.

Compenseer je CO₂

Wij strooien het Olivijn uit voor jou. Zo zorgen we samen voor meer oppervlakte.

Word mede-eigenaar

Word onderdeel van de oplossing. Koop vanaf €15 een aandeel op naam in greenSand.

×