een prachtige locatie

Green City Alkmaar

De Grote Sint Laurenskerk van Alkmaar was gisteren het podium van Green Cities Europe. In dit internationale programma werken 13 Europese landen samen om de meerwaarde van groen in de stedelijke omgeving onder de aandacht te brengen. Een onderdeel is de verkiezing van de nationale inzending die mag meedingen naar de Europese Green Cities Award. Deze eer ging vorig jaar naar Alkmaar, dat vervolgens in Parijs de Europese Award in de wacht sleepte. 

Er was een mooi evenement georganiseerd met Helga van Leur als presentatrice. 

Paul Weidema, projectleider van Stadswerk072, hield een presentatie over de taak die Alkmaar zich heeft gesteld, hoe zij dit plan hebben uitgewerkt en tot welke resultaten het tot nu toe heeft geleid. Hij vertelde hoe het winnen van de Europese Green Cities Award tot internationale erkenning leidt. 

steden, daken en pleinen

Vergroenen kan overal

Alle 12 inzenders kregen de ruimte om hun project te presenteren. Deze varieerden van grote stedelijke vergroeningen tot kleinschalige groenprojecten.

De winnaar was de stad Utrecht, die met de groene ombouw van een betonnen snelweg dwars door de stad een spectaculaire metamorfose heeft ondergaan.

Op de tweede plaats eindigde het centrum van Hengelo.

Alkmaar stond opnieuw op het podium met een derde plaats voor de vergroening van de binnenstad van Alkmaar.


Een eervolle vermelding, kreeg de fabrikant Trespa, die het fabrieksterrein aan het vergroenen is.

Informatiemarkt

Groenmakers en greenSand

Tussendoor waren er twee prachtige wandelroutes uitgezet door de winkelstraat de Laat en het park Bolwerk; beide mooie voorbeelden van de groene missie van Alkmaar.

Naast de presentaties op het podium, was er een informatiemarkt opgezet waar toeleveranciers van de gepresenteerde projecten hun producten/diensten presenteerden.

greenSand had ook een kraam op de informatiemarkt. Dit op uitnodiging van Paul Weidema van Stadswerk072,  die een pilot is gestart met het gebruik van het CO2 vastleggende gesteente in een nieuw vergroeningsproject in Vroonermeer-Noord. greenSand werd ook genoemd bij de presentatie van het project van the Dutch Wave, want bij Brainport Human Campus zijn de paden van olivijnrijke stenen.

 

Draag je steentje bij

Ruim zelf CO₂ op

Help de aarde met het creëren van meer oppervlakte. Ontdek alle Olivijn producten.

Compenseer je CO₂

Wij strooien het Olivijn uit voor jou. Zo zorgen we samen voor meer oppervlakte.

Word mede-eigenaar

Word onderdeel van de oplossing. Koop vanaf €15 een aandeel op naam in greenSand.

×