Artikel P-plus: greenSand: CO2 compenseren met tuinzand

Wie een boom in de eigen tuin plant, compenseert wat van de eigen CO2-uitstoot. Maar het kan ook door zand of tuinaarde van greenSand te verstrooien. Dat neemt ook dit broeikasgas uit de atmosfeer, zo beweert de firma Olivine Group. Op de website staat een rekensommetje. Als wij op een tuin van 3 bij 8 meter 14 kilo greenSand strooien, dan realiseren wij een CO2-reductie van 18 kilo per jaar. Als alle Nederlanders dat in hun tuin zouden doen, zouden we met z’n allen 65 miljoen kilo CO2 reduceren. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 22.562 auto’s. Het wonder zit hem in het bestanddeel “natuurlijk olivijn”, een groengekleurd mineraal van vulkanische oorsprong dat zelfs op Mars is getraceerd. Wanneer het een reactie met CO2 aangaat, begint het gesteente te verweren. De hoogleraar Olaf Schuiling propageert al een tijdje om de opwarming van de aarde op deze manier tegen te gaan. Maar kostbaar is het wel. Een bigbag grove korrels olivijn kost 595 euro. Het is financieel beter te dragen om dit stollingsgesteente te kopen wanneer het in vermalen vorm in een zak tuinaarde is verwerkt. Het kost dan 3.95 euro per 10 liter.
Eddy Wijnker, directeur greenSand: 'Kalk voor je grasmat is duurder. Olivijn bevat veel magnesium, het gras wordt er groener van.'
Wijnker moet vooralsnog de tuincentra in Nederland mee zien te krijgen. Het aantal verkooppunten is nu nog beperkt tot drie. Wijnker: 'Onze grootste klant tot nu toe was Bob Crébas, van brandnetelmode Brennels. Hij heeft een groot terrein in de Flevopolder waar we op 50 hectare greenSand hebben uitgestrooid. Als we dat wereldwijd zouden doen, dan kost dat 300 miljard euro. Dat is stukken goedkoper dan CO2-opslag onder de grond, zoals in Barendrecht.”
Een bericht van Jan Bom, artikel in het tijdschrift P-plus

Laat een reactie achter

Draag je steentje bij

Ruim zelf CO₂ op

Help de aarde met het creëren van meer oppervlakte. Ontdek alle Olivijn producten.

Compenseer je CO₂

Wij strooien het Olivijn uit voor jou. Zo zorgen we samen voor meer oppervlakte.

Word mede-eigenaar

Word onderdeel van de oplossing. Koop vanaf €15 een aandeel op naam in greenSand.

×